Investorerne er på vej væk fra franske statsobligationer inden første runde af præsidentvalget på søndag den 23. april. Det er medvirkende årsag til, at forskellen på de tyske og franske renter er på det højeste niveau siden 2012. Og i I&T mener obligationschefen, Kristian Brinch Hansen, at det skyldes usikkerhed om valgets udfald.
Renterne på de franske to-årige statsobligationer stiger kraftigt i øjeblikket på grund af usikkerheden om udfaldet af det franske præsidentvalg. Den højreorienterede Marine Le Pen fra Front National spås fortsat en kneben sejr i første valgrunde, der afholdes på søndag den 23. april. Le Pen er modstander af EU, og selv om de færreste regner med, at hun vinder i anden valgrunde, er nervøsiteten hos investorerne til at tage og føle på.
”Investorerne er gennem et stykke tid flygtet fra franske obligationer, men nu stiger hastigheden, og jeg forventer, at de franske renter vil fortsætte med at stige, indtil der er klarhed over det franske valg og fremtiden for EU og euroen”, siger Kristian Brinch Hansen.
Usikkerheden ses på obligationsafkastene
Investorerne frygter Marine Le Pen som præsident, fordi hun ønsker Frankrig ud af euro-samarbejdet og EU, og derfor flytter de pengene til såkaldt sikre havne som Tyskland og Danmark i stedet. Grafen viser udviklingen i den 2-årige franske statsobligation (den gule linje) sammenlignet med udviklingen i den 2-årige tyske statsobligation (den hvide linje).
Kilde: Bloomberg
Tendensen afspejler sig i afkastet, og en 2-årig dansk statsobligation har givet 0,1% i afkast i 2017, mens den tilsvarende franske har givet -0,52%. Det er en betragtelig forskel, når man tænker over, at sandsynligheden for, at Danmark og Frankrig på kort sigt misligholder deres statsgæld, er forsvindende lille.
Netop med baggrund i den tunge valgkalender i Europa i år, har vi i I&T valgt at sprede risikoen i vores kunders porteføljer og samtidig nedbringe risikoen mod euro-aktiver. Konkret har vi solgt erhvervsobligationer i euro, der bliver indfriet i år og købt en blanding af korte amerikanske statsobligationer, variabelt forrentede danske realkreditobligationer og danske indeksobligationer for relevante kunder. I vores kapitalforeninger har vi afdækket valutarisikoen ved hjælp af såkaldte terminskontrakter. Lad os understrege, at vi ikke tror, at euroen bryder sammen, men når en forsikring kan tegnes stort set gratis, er det vores vurdering, at vi lige så godt kan gøre det.
Investorernes usikkerhed styrkes af, at udfaldet af EU-afstemningen i England sidste sommer (BREXIT), hvor briterne valgte at forlade EU, ikke på forhånd var forudsagt af én eneste meningsmåling. Det viser, hvor usikre meningsmålinger er, og investorerne tager ingen chancer, men vælger som sagt i stigende grad de ”sikre havne”.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores obligationschef bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler hans personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer her.