I I&T har vi gennem snart mange år været investorer i det svenske investeringsselskab, Industrivärden, og 2016-regnskaberne ændrer ikke ved vores positive holdning til aktien.
Industrivärden giver os som investorer mulighed for at ”spille på flere heste” på samme tid, for selskabet har siden 1930’erne ejet og kontrolleret en række store velkendte virksomheder – og som tabellen viser, er der tale om en blandet portefølje af underliggende virksomheder i forskellige brancher.
Oprindeligt var vores mål med investeringen i Industrivärden at opnå en bred og billig eksponering til det svenske aktiemarked. Siden har den svenske finansmand, Fredrik Lundberg, gjort sit indtog, og det har kun gjort aktien mere interessant: der er sket strategi- og ledelsesændringer, de enkelte underliggende virksomheder optimeres til en bedre værdiskabelse, og på sigt får den samlede portefølje en anden sammensætning.
Regnskaberne bekræfter positivt momentum
Regnskaberne for alle de underliggende selskaber er efterhånden blevet offentliggjort, og de viser overordnet set gode takter. De mere konjunkturfølsomme virksomheder, Volvo, Sandvik, Skanska og SSAB leverede bedre resultater end ventet, baseret på de senere års produktionstilpasninger og højere aktivitet. Nye ledelser i Volvo og Sandvik har allerede nu sat sit præg på den positive udvikling. SSAB har til gengæld været ude i betydelige kapitalproblemer, og fik tilført ny kapital for godt et år siden med Industrivärden som primær indskyder. Stigende stålpriser har gjort kapitalindskuddet til en rigtig god forretning indtil nu.
De mere stabile virksomheder, Handelsbanken, SCA og ICA, leverer som ventet stabile resultater og et højt direkte afkast til aktionærerne. Ericsson er den ”ubekendte” i porteføljen. Telecom-sektoren er under hastig forandring, og Ericsson er strukturelt udfordret, så en ny ledelse har en opgave i at få tilpasset virksomheden til den nye verden. Udfaldsrummet er stort, men givet den relativt lave porteføljevægt er investorerne med på en ”billig” option, når/hvis værdien kommer til syne i Ericsson.
Den fremtidige værdiskabelse i de andre virksomheder er lettere at se. SCA har besluttet at spalte virksomheden i to; en med vækstfokus på hygiejne og papir og en med fokus på skovdrift. Volvo fokuserer efter en række frasalg på lastbilsproduktion og lignende produkter. Her spekuleres der fra tid til anden i frasalg af den store division, der producerer entreprenørmaskiner. Nogle analytikere venter også lignende tiltag i Sandvik og Skanska. Den nye ledelse i Industrivärden vil på sigt benytte provenu fra frasalg og kapitalreturneringer til at købe ejerandele i mindre virksomheder.
Det er I&T’s forventning, at Industrivärden vil se anderledes ud i løbet af nogle år i form af en væsentligt skarpere portefølje med stabil værdiskabelse for øje. Den nuværende portefølje kan erhverves med en rabat på godt 13 % i forhold til de underliggende aktiver, men rabatten forventes at blive mindre, efterhånden som vi ser diverse tiltag blive iværksat. Vi anser Industrivärden som et godt køb trods en stærk kursudvikling på 16 % i 2016 og 7,2 % hidtil i 2017. Til sammenligning gav det nordiske indeks, MSCI Nordic, sidste år et afkast på -1,6 % og 3,2 % år til dato (afkast målt i danske kroner, pr. 22/2-2017).
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores aktiechef bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler hans personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer her.