I Investering & Tryghed har vi et nordisk fokus, når det gælder aktieinvestering – og en del svenske aktier i porteføljen. Vi har den seneste tid derfor holdt skarpt øje med udviklingen i vores investeringscase i det svenske investeringsselskab Industrivärden, hvor en generel oprydning og optimering er i gang. Turen er nu kommet til krydsejerskabet mellem Industrivärden og Handelsbanken – et krydsejerskab, der er et levn fra en svunden tid. Handelsbanken har nu imidlertid solgt hele sin ejerandel i Industrivärden til en række langsigtede investorer herunder finansmanden Fredrik Lundberg, som dermed forstærkede sin position som største aktionær i Industrivärden. Det var ikke uventet men ikke desto mindre godt nyt. Dermed er der nemlig lagt endnu mere tryk på transformationen af Industrivärden; fra en lidt hensygnende og gældssat porteføljevirksomhed til en mere strømlinet og porteføljeoptimerende struktur, hvor værdiskabelse, cash-generering og høj stabil indtjening samt investering i mindre virksomheder har højeste prioritet. De store ændringer i ejerstruktur og ledelse har allerede sat sine tydelige spor med tydelige krav om forbedringer i virksomheder som Volvo, Sandvik, Ericsson, SCA og SSAB.
Fredrik Lundberg har historisk vist stor evne til langsigtet værdiskabelse – det forventes afspejlet i Industrivärdens aktiekurs. Men det kræver tålmodighed; Lundberg startede sit indtog i 2003, hvor vi mødte ham for første gang, og der er således gået 13 år, inden han kunne sætte sig på magten. Industrivärden har på det seneste optrådt en hel del i specielt de svenske medier – mon ikke det aftager nu, så fokus kan rettes mod den reelle værdiskabelse? I I&T forventer vi at se en lukrativ gevinst af anstrengelserne.
Hvornår sker der noget med styringsrenten?
Mens de svenske medier og analytikere har været særligt optaget af udviklingen i Industrivärden, holder resten af de finansielle markeder blikket skarpt rettet mod den amerikanske centralbank – og der er over den seneste måned sket markante ændringer i forventningerne til, hvornår FED trykker på knappen og hæver styringsrenten.
For 1 måned siden indregnede markedet 18% sandsynlighed for rentestigning på mødet den 21. september, mens der i dag indregnes 48% sandsynlighed for samme scenarie. Historisk har den amerikanske centralbank aldrig hævet renten, når den markedsbestemte sandsynlighed 14 dage før mødet var under 50%, men vi kan meget vel få en sandsynlighed på mere end 50%, hvis der kommer en stærk jobrapport på fredag. Om den amerikanske centralbank hæver renten i september eller måske først til december, hænger vi i Investering & Tryghed os ikke så nøje i. I stedet fokuserer vi mere på den kurs, der bliver udstukket i forhold til, hvor hurtigt eller langsomt den amerikanske centralbank vil agere i bestræbelserne på at normalisere renteniveauet på lidt længere sigt. Med den nuværende relativt dyre prissætning af de fleste aktivklasser, skal der ikke meget til at skræmme markederne. Vi forventer derfor, at den amerikanske centralbank fortsat vil fare med lempe og dermed ikke skræmme markederne med faldende kurser til følge.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte aktierne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer.