De fleste af de store virksomheder har nu præsenteret deres kvartalsregnskaber. Og det ser ud til at gå godt i virksomhederne – faktisk så godt, at det i flere tilfælde er kommet bag på markedet. Specielt de nordiske og europæiske regnskaber har overrasket positivt.
Aktiemarkederne har gennem flere år primært været hjulpet af de markant faldende renter, men nu tyder det på, at virksomhederne endelig begynder at levere resultater og ordreindgange, der kan understøtte de stigende aktiekurser. I det store perspektiv er det specielt de europæiske virksomheder, der leverer bedre end ventet. Ser vi på de brede Bloomberg 500-indeks, har ca. en trediedel leveret første-kvartals-tal: De viser samlet en omsætningsfremgang på godt 11 % og en indtjeningsvækst på 45 %. Heri indgår en række ekstraordinære forhold, men det vigtigste er, at resultaterne faktisk er næsten 9 % højere analytikernes estimater. Det har vi ikke set længe.
I USA er der også vækst, men det kniber alligevel med at leve helt op til forventningerne for mange af virksomhederne. Det kan måske skyldes, at den såkaldte “Trump-effekt” endnu ikke er slået fuldt igennem – og spørgsmålet er, om det på sigt vil lykkes for Trump at få gennemført alle de idéer og forslag, han lagde frem i valgkampen, og som gav en positiv bølge i den amerikanske økonomi i perioden efter valget. Fortsætter trenden med pæne tal fra Europa, underbygger det vores nordiske aktieeksponering, hvor vi direkte investerer i de enkelte virksomheder, men også vores brede europæiske eksponering opnået gennem billige indeksfonde, ETF’er, nyder godt af det. Ser vi på indeværende år, er de nordiske og europæiske aktier således ved at indhente efterslæbet fra sidste år over for specielt amerikanske aktier.
Når selv de professionelle analytikere bliver overraskede…
Men hvordan kan det være, at de europæiske virksomheders kvartalsregnskaber – i et marked som er godt dækket af mange analytikere – i den grad kan overraske og levere resultater, der er så meget bedre end ventet? Måske hænger det sammen med, at økonomien er ved at vende. Vi ser flere tegn på spirende vækst, men hidtil har vi ikke set det materialiseret i regnskaberne for alvor. Før nu altså.
Et konkret eksempel er udviklingen i lastbilsproducenten Volvo, som udgør godt 20 % af aktiverne i en af vores svenske investeringer, Industrivärden. Omsætningen var godt 2 % bedre end ventet, mens resultatet var godt 30 % over det, som markedet havde ventet. Volvos problembarn, entreprenørmaskinerne, har endelig fået gang i hjulene med betydelige bedre markedsforhold specielt i Europa og i Kina. Resultatforbedringen vidner om en betydelig løftestangseffekt på indtjeningen – en tendens, som man kan undre sig over, at de over 20 analytikere, som dækker Volvo, ikke havde opdaget.
Et andet eksempel er, at den respekterede topchef i den store svenske industrikoncern Atlas Copco, Ronnie Leten, udtaler, at han var meget overrasket over den stærke ordrefremgang på godt 18 % i forhold til samme periode sidste år. Stigninger som vi skal mange år tilbage for at kunne se tilsvarende.
Investering på den lange bane
Signalerne omkring de to svenske virksomheder vidner om en faldende gennemsigtighed og mere kortsigtede tendenser i aktiemarkedet, somc selv for ”insiders” og topratede analytiker kan være svære at aflæse. Det gør det ikke lettere at være investor. Risikospredning og en vis diversifikation i aktieporteføljen må fortsat være den rigtige anbefaling. Både de to eksempler og den generelle udvikling gennem de senere år viser da også, at markedstiming er en meget svær øvelse, og blandt andet derfor er en af de grundlæggende værdier i I&T, at vi altid ser investering på den lange bane. Læs mere om værdien på den lange bane her.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores aktiechef bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler hans personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer.