Er tiden løbet fra erhvervsobligationer? Det spørgsmål er stadig mere relevant, eftersom renten bliver ved at være lav, samtidig med at ECB fortsætter deres opkøbsprogrammer, der får priserne på store dele af erhvervsobligationsmarkedet til at stige. I Investering & Tryghed mener vi dog, at der stadig er attraktive erhvervsobligationer – man skal bare tænke sig godt om.
De seneste uger har man kunne læse flere artikler om, at bankerne ikke længere synes, det er attraktivt at investere i erhvervsobligationer. Så sent som i lørdags var der en artikel i Berlingske, hvor Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank enstemmigt gav udtryk for den holdning. I I&T er vi i princippet enige i, at erhvervsobligationsmarkedet er vanskeligt, da prissætningen er skævvredet. I stedet kanaliserer vi nogle af vores kunders penge andre steder hen, hvor vi synes, der er mere værdi i forhold til risikoen.
Stadig muligheder i markedet
Når det er sagt, så mener vi bestemt ikke, mulighederne er udtømte på erhvervsobligationer – der er bare færre af dem. Det gælder specielt for aktive investorer, som ikke nødvendigvis følger benchmark tæt, når de investerer.
Hos I&T har vi den tilgang, at en investering ikke er attraktiv i sig selv, bare fordi den indgår i et givent indeks. I stedet søger vi eksempelvis obligationer, der er under radaren hos andre investorer. Et godt eksempel er obligationer fra Nykredit, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord. De udenlandske investorer går gerne uden om de lidt mindre danske pengeinstitutter og køber i stedet Danske Bank-obligationer. Det betyder også, at obligationer fra disse mindre udstedere handler med en højere forrentning end Danske Bank-obligationen, og det er den, vi i mange tilfælde synes, det er værd at gå efter.
Nykredit – et eksempel på en obligation under radaren
Analysen bag investeringen er, at Nykredit er godt polstret og samtidig leverer gode resultater på driften. I sidste uge præsenterede de eksempelvis et rekordregnskab. Det mere interessante aspekt ved investeringen er dog, at obligationen er udstedt på et tidspunkt, hvor Finanstilsynets ikke var helt på plads med, hvordan de kommende obligationer skulle konstrueres i forhold til at kunne tælle med i bankernes kapitalnøgletal. Det er der siden kommet styr på, og Nykredits obligation er for ”investor-uvenlig” i forhold til de endelige krav. Det betyder, at Nykredit med meget stor sandsynlighed vil indfri obligationen ved førstkommende lejlighed, tidligst i 2021.
Siden vi købte Nykredit obligationen for ca. 1 år siden har den givet ca. 9 % i afkast, mens den sammenlignelige Danske Bank har givet 4 %. Vi forventer, at Nykredit-obligationen vil generere godt 3 % i afkast de kommende 12 måneder.
For aktive investorer, som ikke nødvendigvis skeler så meget til benchmark, er der, som eksemplet viser, altså stadig attraktive afkast at hente på udvalgte erhvervsobligationer – på trods af lave renter og høje priser.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores investeringsansvarlige bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler deres personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer her.