Selv om der stadig er mere end en måned til Donald Trump tiltræder som USA’s næste præsident, så har hans valgsejr allerede sendt bølger igennem de finansielle markeder.
Helt overordnet ser det ud til, at investorerne i USA har fået mere appetit på risiko – der er solgt obligationer og købt aktier i stedet. Det betyder, at det amerikanske aktieindeks S&P 500 er steget med ca. 3 %, mens lange amerikanske statsobligationer er faldet med godt 4 kurspoint siden valget.
Rentestigning går ud over erhvervsobligationer med god kreditkvalitet
I Europa er de lange renter også steget, men ikke helt så meget som i USA, og det går især ud over de europæiske erhvervsobligationer med god kreditkvalitet (investment grade). Det skyldes blandt andet, at investment grade-markedet efterhånden er kommet til at bestå af en stor del obligationer med høj varighed, som er ekstra udsat for kursfald, når renterne stiger. Samtidig er kreditspændene kørt ud på grund af usikkerhed om Trump-administrationens politik. Det vil sige, at den merrente, man som investor får for at påtage sig mere risiko, end hvis man investerer i statsobligationer, er steget, og der er dermed dobbelte smæk til obligationsinvestorerne.
Mexicanske virksomheder kan få gavn af Trump
I I&T holder vi fast i, at det potentielle afkast på lange obligationer generelt ikke står mål med risikoen. Men vi har foretaget nogle justeringer i vores kapitalforeningsafdelinger med obligationer på baggrund af nogle af de andre markedsbevægelser, der har været efter det amerikanske valg. Blandt andet har vi i vores to kapitalforeningsafdelinger I&T Erhvervsobligationer I og II købt op i 2 erhvervsobligationsudstedelser, der laver forretninger i Mexico:
Cirsa er et spansk spilleselskab, der generer 7 % af sin indtjening i Mexico. Obligationen er faldet ca. 2 kurspoint, hvilket i vores optik i høj grad skyldes, at markedet ikke tager hensyn til forholdene og udsigterne for den enkelte virksomhed men i stedet skærer alle over en kam på grund af eksponeringen til Mexico. Et fald i den mexicanske pesos på fx 15 % vil betyde et fald i hele selskabets indtjening på sølle 1 %. P.t. er valutaen faldet knap 7 % over for euroen, og markedsreaktionen er således alt for kraftig.
Lidt den samme historie knytter sig til cementproducenten Cemex. Et fald på 15 % i pesoen vil betyde en indtjeningsnedgang på 10 %. Dette er ifølge vores analyser overkommeligt for Cemex og vil ikke ændre de kreditmæssige forhold nævneværdigt. Man skal som investor også holde sig for øje, at Cemex er den største cementproducent i USA, og Trump har sagt, at han vil bruge et anseligt milliardbeløb på infrastruktur, hvilket vil gavne Cemex. Der er også den meget omtalte mur mod den mexicanske grænse til en anslået kostpris på op til 25 mia. dollars. Cemex har en del fabrikker i Californien, Arizona, New Mexico og Texas – alle er stater, der grænser op til Mexico. Det bør gavne Cemex, hvis ellers muren bliver en realitet.
Dette var blot to eksempler på de muligheder, som Trumps sejr også kan medføre rent investeringsmæssigt. I I&T kender vi begge selskaber godt i forvejen. Cirsa har vi været investeret i siden 2014 og Cemex on/off siden 2010.
Aktiemarkederne roterer
Også på aktiemarkederne har Trumps sejr sat sine spor allerede i form af en forstærkelse af den sektorrotation, vi har været vidner til det seneste år. Det indebærer, at de stabile aktier, som har leveret solide afkast gennem snart mange år, udskiftes med de lidt mere usikre cykliske aktier i håbet om, at de globale økonomier endelig begynder at vokse igen. De stigende renter har også givet øget appetit på de finansielle aktier, som ellers har været sat i skammekrogen gennem længere tid. Alene kursudsvingene umiddelbart efter valget af Trump viser de kræfter, der slår sig løs, når først aktiemarkederne roterer. De udsving er uhyre svære at fange, hvilket taler for en vis sektorspredning på aktieinvesteringerne. Det har vi i I&T taget højde for på vores anbefalingsliste, hvor de mere cykliske og finansielle placeringer som FLSmidth samt Danske Bank, Nordea og Sampo er steget pænt på det sidste, mens de mere stabile aktier som Chr. Hansen og AAK er faldet i kurs.
Pas på kalenderåret
Trumps valgsejr er bare seneste begivenhed, der har skabt usikkerhed på aktiemarkederne i år. Generelt har 2016 været et udfordrende år, og det er samtidig et eksempel på, at man som investor skal være meget varsom med udelukkende at vurdere en aktieinvestering på kalenderårsafkastet. Det viser afkastene i tabellen:
Både Chr. Hansen og FLSmidth er markedsledende virksomheder inden for hver deres felt. Men de har ikke været lige gode investeringer gennem de senere år. Aktionærer i FLSmidth oplever måske 2016 som et godt år og har glemt tidligere års dårlige afkast – omvendt kan Chr. Hansen-aktionæren opleve året som et dårligt år og så glemme den betydelige værdiskabelse der er sket gennem snart mange år.
I I&T vurderer vi en virksomhed for dens egne meritter. Og vi mener, at de eventuelle bedre fremtidsudsigter i FLSmidths tilfælde er indregnet i aktiekursen, og man kan som investor derfor overveje salg af aktien. Omvendt kan det overvejes at benytte kursfald i Chr. Hansen til at købe sig ind i den stærkeste vækstvirksomhed på det danske aktiemarked.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte aktierne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer.