Afkast på udenlandske aktier afhænger ikke bare af, hvor godt de enkelte virksomheder klarer sig. Næ, her spiller valutakurserne også en rolle. Det mærker vi p.t. som danske investorer blandt andet på kursfald på amerikanske aktier år til dato – mens de amerikanske investorer har tjent godt på amerikanske aktier.
Valutakurserne har udviklet sig noget anderledes, end de fleste iagttagere forventede ved årets start, og den dollar-entusiasme, vi så i kølvandet på præsidentvalget i USA, er aftaget betragteligt. Optimismen omkring Trump betød, at mange investorer søgte mod dollar, men indtil videre er de høje forventninger ikke blevet indfriet. Samtidig har der været mindre rentestigninger i Europa, hvor væksten i det hele taget spirer. Tilsammen betyder det, at dollaren indtil videre i år er faldet med godt 12 %. Det betyder, at udenlandske investorer, herunder danske, dermed ikke har fået glæde af de ellers pæne kursstigninger og indtil flere aktierekorder, som de indenlandske amerikanske investorer har oplevet. Det amerikanske aktiemarked ved S&P500 er således faldet 1,5% indtil nu i år i danske kroner.
Kursfaldet i det britiske pund er nok nemmere at forholde sig til, efter at Brexit-forhandlingerne er gået i hårdknude. Her har de udenlandske investorer fået et minus på 4 % ved investering i markedsindekset, mens de lokale britiske investorer kan sætte et plus foran fire-tallet.
Tag valutakursfald et enkelt år med ro
På vores nære marked i Sverige har vi fra tid til anden oplevet det samme. Den svenske krone flyder frit og falder fra tid til anden. Det giver umiddelbart en negativ kursregulering for den danske investor, men det indhentes ofte i den efterfølgende periode. Det skyldes, at de eksporttunge svenske virksomheder har konkurrencemæssige fordele af en faldende svensk krone, og det giver en stigende indtjening. Det vil aktiemarkedet ofte kvittere for med stigende aktiekurser.
Ser vi over en længere periode har de udenlandske investorer gevinst af deres svenske investeringer på baggrund af virksomhedernes fundamentale udvikling. En udvikling som den i Sverige kan gentages for udenlandske investorer i USA og England, når virksomhederne i de to lande får fordelen af deres faldende valuta. Historien viser således, at man bør tage valutakurstab i et enkelt år med ro.
Konkurrenceevnen påvirkes
En afledt effekt af de faldende dollar- og pund-kurser er, at den (kontinental)europæiske, herunder den danske, industri bliver ramt på konkurrenceevnen. Emnet blev berørt i de netop aflagte kvartalsregnskaber hos flere virksomheder. Tendensen er, at en bedre vækst specielt i Europa mere end kompenserede for den begyndende negative valutakurseffekt. Så det er umiddelbart lidt for tidligt at bekymre sig for alvor, men det er en udvikling, vi i I&T holder øje med.
Fundamental vurdering og sund prisfastsættelse holder stadig
Ser vi på den længere bane er der en tendens til at tingene udligner sig: 2016 var fx kendetegnet ved et godt globalt aktieafkast grundet den stigende dollar, mens 2017 tegner til et bedre europæisk aktieår grundet den faldende dollar – et godt eksempel på at en forhastet salgsbeslutning på baggrund af en kortere periodes (valuta)kurstab kan betyde, at man sælger for tidligt, inden en positiv effekt materialiserer sig i analytikerestimater og resultatforventninger. Det understøtter argumentet om, at aktieinvesteringer skal ses i et længere perspektiv end et kalenderårsafkast.
I Investering & Tryghed er det stadig de europæiske – først og fremmest de nordiske – selskaber, vi tror på. Og så ved vi, at gode afkast skabes på den lange bane ved altid at foretage en fundamental vurdering af den enkelte akties prissætning.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores investeringsansvarlige bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler deres personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer her.