Den kendte amerikanske investor Warren Buffett udsender hvert år et aktionærbrev til investorerne i sit investeringsselskab Berkshire Hathaway. I dette års udgave er der især én pointe, som vi i I&T synes, du som investor skal tage med videre. Stil dig selv spørgsmålet: Hvor komplekst skal det være?
Buffett har, siden han overtog selskabet for over 50 år siden
leveret et årligt afkast på 19 %, mere end det dobbelte af det brede amerikanske aktieindeks S&P500. Afkastet er skabt ved relativt få koncentrerede investeringer i virksomheder, som Buffett forstår, og hvor der sker langsigtet værdiskabelse. Buffetts årlige budskaber er ganske fornuftig læsning og kan anbefales til både private og professionelle investorer. De kan downloades fra berkshirehathaway.com.
I den seneste udgave er der især ét interessant afsnit, som handler om et væddemål, som Buffett i 2007 indgik med en hedgefond manager. Væddemålet gik ud på at se, hvilken strategi der kunne levere det bedste afkast på 10-års-sigt: Buffett holdt på en indeksfond, der følger det brede amerikanske aktieindeks S&P500, mens hedgefond-manageren satsede på en kombination af 5 “fund-of-funds”, som igen investerede i en lang række underliggende hedgefonde.
Kompleks investering gav markant dårligere afkast
Det gennemsnitlige årlige afkast for indeksfonden blev 7,1 % og det endda gennem finanskriser, gældskriser osv. Det giver et rigtig godt fingerpeg om, hvad det generelle aktiemarked kan give på sigt, og I&T’s langsigtede forventninger til aktieafkastet er da også på dette niveau. De fem “funds-of-funds” leverede kun 2,2 % i gennemsnit pr. år. Det svarer til, at 1 million dollar investeret i fonde leverede et afkast på 220.000 dollar, mens indeksfondene gav et resultat på 854.000 dollar. De aktuelle markedsforhold i perioden burde betyde, at fondene skulle have klaret sig bedre, da de har muligheder for at “shorte”, det vil sige gå imod markedet. I det lys er resultatet pauvert.
Buffett gør sig en række tanker om årsagen, men fremhæver omkostningsforskellen mellem indeksfonden, der har meget lave omkostninger – og så fund-of-funds-investeringerne, hvor der er flere lag af omkostninger, inden afkastet opgøres. Hans beregninger viser, at godt 60 % af afkastet over perioden er gået til betaling af de to lag af fonde.
Buffett har gennem de senere år koncentreret investeringerne om større virksomhedsopkøb og direkte aktieinvesteringer foretaget af to ansatte porteføljemanagers. Buffett hylder derfor fortsat muligheden for at skabe værdi ved aktive investeringer, selv om investeringerne i stigende grad sker i unoterede, direkte investeringer.
Sæt fokus på det enkle
Og hvad er så konklusionen på Buffetts væddemål? Det skal nok mest ses som et eksempel på, hvad private investorer blandt andet skal være opmærksom på. Man kan med fordel stille sig nogle af disse spørgsmål: Hvilke afkast sætter udbyderen i udsigt? Hvor komplekse skal investeringerne gøres? Og hvor mange munde skal der mættes?
Hos I&T sætter vi transparens og overskuelighed i højsædet og baserer vores afkastambitioner på realistiske forventninger ud fra aktuelle renteniveauer og aktivers prisfastsættelser. Buffett betaler gerne for reel aktiv forvaltning som en del af kapitalallokeringen i Berkshire Hathaway – det er et princip, vi også arbejder ud fra.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores aktiechef bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler hans personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer her.