Nordiske aktier ligger lunt i svinget

Sensommeren er sæson for seminarer og virksomhedspræsentationer oven på fremlæggelse af regnskaberne for 2. kvartal. Signalerne fra virksomhederne er lidt blandede, blandt andet på grund af at privatforbruget ikke helt har været på niveau med det forventede. Til gengæld spås væksten i 2025 at blive højere i de nordiske lande end i Europa og USA. I Investering & Trygheds nordiske aktieporteføljer har vi nydt godt af udviklingen indtil nu i 2024 med afkast på ca. 14% i den specialiserede nichefond, I&T Aktier, og ca. 11% i I&T Nordiske Aktier Large Cap, som investerer i større velkendte aktier[1].

Aktieteamet hos Investering & Tryghed deltog i slutningen af august i et to-dages seminar i Stockholm, hvor vi fik en opdatering fra flere virksomheder om deres nuværende situation og forventninger til fremtiden. Udover de generelle præsentationer havde teamet også 13 individuelle møder med både nuværende og potentielt nye investeringer til vores aktiefonde. Du får her aktieteamets kommentarer til udviklingen i forskellige sektorer og selskaber.

Industri: Vær forsigtig når de økonomiske forventninger nedjusteres

En klassisk tommelfingerregel inden for investering er, at man skal være forsigtig med at investere i kapitalgode[2]– og industriselskaber i perioder, hvor de økonomiske forventninger bliver nedjusteret, som det har været tilfældet i år.

Når virksomhederne i begyndelsen af året skal præsentere deres forventninger for det kommende år, baserer de ofte deres udmeldinger på både egne ordrebeholdninger og økonomernes forventninger til markedet. Mange virksomheder har i år kommunikeret om et svagt første halvår med håb om forbedring i andet halvår, i takt med at renten skulle falde, og forbrugernes købekraft dermed stige. Men da vækstforventningerne gradvist over året er blevet justeret ned, og forbrugerne fortsat er tilbageholdende med store indkøb, forventes det, at flere kapitalgode-virksomheder vil nedjustere deres forventninger for 2024 i løbet af efteråret.

Vi har generelt været forsigtige med kapitalgode-virksomheder i vores porteføljer, og de få vi har valgt, ser vi stadigvæk vækstpotentiale i – på trods af at forbrugerne er pressede. De største kapitalgode-selskaber på tværs af vores porteføljer er Assa Abloy, Hexagon, Trelleborg og Nibe.

  • Assa Abloy er primært eksponeret mod byggeindustrien, som, vi vurderer, er ved at komme sig efter nogle svære år, og 70% af deres indtjening kommer fra udskiftning af eksisterende produkter.
  • Hexagon er fokuseret på digitalisering og software og forventer at kunne opretholde et stabilt niveau.
  • Trelleborg er det selskab, man kunne være mest bekymret for og som er mest eksponeret til den genelle aktivitet i industrien. Vi mødte ledelsen i Trelleborg for et par uger siden og selvom de ser svaghed i byggeri og generel industri, oplever de pæn vækst inden for bl.a. sundhed, fødevare og luftfart og har i forbindelse med regnskabet for andet kvartal guidet for en højere vækst i tredje kvartal.
  • Nibe er allerede faldet meget i år og lever i en selvstændig cyklus, der i højere grad er baseret på gaspriser og politiske støtteordninger end den generelle økonomiske aktivitet.

Vi har reduceret vores eksponering i de porteføljer, hvor Assa Abloy og Trelleborg efter solide kursstigninger i år fyldte for meget, men vi er tilfredse med den resterende position.

Grøn omstilling og turisme: Positiv udvikling

I modsætning til industriselskaberne ser vi en stærk aktivitet hos virksomheder, der er eksponeret mod bl.a. den grønne omstilling og turisme. Det er fx Beijer Ref, AAK og Electrolux Professional, som alle oplever stigende efterspørgsel og gode vækstmuligheder de kommende år.

For Beijer Ref er det særligt interessant, at EU politisk har besluttet at fremskynde udfasningen af de skadelige F-gasser allerede fra i år. Samtidig har man i USA godkendt skiftet til de mere miljøvenlige A2L-kølemidler, som giver en CO2-reduktion på op til 90% i forhold til traditionelle løsninger. Fra 2025 må Beijer Ref ikke længere sælge produkter med gammelt kølemiddel til kunderne, og med en pris, der er 10-15% højere for A2L-produkter, vil dette kunne aflæses positivt på Beijer Refs toplinje i de kommende år.

Cyklisk forbrug: Afdæmpede vækstforventninger men stadig potentiale

Det er vores forventning, at cyklisk forbrug vil være et fornuftigt sted at investere gående ind i 2025. Flere af selskaberne har haft et svært 2024, og analytikernes forventningerne til 2025 er lave. Generelt er selskabernes salgsvolumener langt under før-covid-niveauer – salget af autocampere er fx tilbage på 2011-niveau i USA – og investorerne er generelt undervægtet i cyklisk forbrug. Selskaberne har benyttet de seneste år til at skære omkostninger og optimere produktionen, så der skal ikke ret meget fremgang til i salget, før det for alvor slår igennem på indtjeningen. Skulle den økonomiske vækst overraske i opadgående retning, så vil sektoren klare sig særdeles godt.

Finans: Skadesforsikring fremfor banker

På trods af en umiddelbart attraktiv prissætning er vi lidt forsigtige med investering i banker i det nuværende marked, og vi foretrækker skadesforsikring over banker. Hvis man kigger på indtjeningsforventningerne for skadesforsikringsselskaberne i 2025[3], så forventer analytikerne en vækst på 24%, hvilket kan sammenholdes med en nedgang for de nordiske banker[4] på -6,9%.

Det højere indtjeningsmomentum i skadesforsikringsselskaberne bliver normalt fulgt af en højere prissætning på aktierne, hvor skadesforsikring stadig handler pænt under deres historiske niveauer. Samtidig er det nemmere for skadesforsikringsselskaberne at hæve forsikringspræmierne, end det er for bankerne at hæve renterne i en verden, hvor det mere er et spørgsmål om, ”hvor meget” snarere end ”hvornår” renterne kommer ned i både Europa og USA.

Positive udsigter for nordiske aktier

Som nævnt i indledningen har vores fonde med nordiske aktier foreløbig klaret sig godt i 2024. Selvom om vækstudsigterne er mere moderate, ser vi stadig en vis økonomisk fremgang. Vi forventer, at renterne vil falde, og økonomien vil miste lidt fart uden at gå i recession. Ifølge en prognose forventes BNP-væksten i de nordiske lande i 2025 at ligge mellem 1,8-2,4%, mens Europa og USA ligger på henholdsvis 1,2% og 1,5%. Sverige topper og har fået opjusteret vækstskønnet til 2,4% på grund af deres rentefølsomme forbrugere og ekspansive finanspolitik. Det, forventer vi, vil være til gavn for de nordiske aktier også i den kommende periode.

 

[1] Afkast pr. 17. september 2024. Kilde: Bloomberg

[2] Kapitalgode er et fremstillet gode, der bruges i produktionen af varer og tjenesteydelser. Kapitalgode-selskaber kan også kaldes en slags underleverandør.

[3] Stikprøven er Tryg, Gjensidige, Topdanmark og Sampo

[4] Stikprøven er Nordea, SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Sydbank og Spar Nord

 

DISCLAIMER
Bemærk: Investering er forbundet med risiko, og vi anbefaler, at du taler med en rådgiver, inden du investerer. Historiske og forventede afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af evt. nævnte værdipapirer. Vores investeringsanvarlige bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler deres personlige synspunkter. I Investering & Tryghed har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i Investering & Tryghed, der har dispositioner i de værdipapirer, der evt. nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer og vores politik for behandling af personoplysninger.


© Fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed A/S – CVR-nr. 19752305