Flere gange om året rejser I&T’s investeringsteam sig fra skrivebordene i Herning for at komme ud og møde nogle af de virksomheder, vi enten har investeret i eller overvejer at investere i på vegne af vores kunder. I sidste uge var vi for tredje år i træk i Stockholm til et årligt tilbagevendende aktieseminar med fokus på mindre og mellemstore nordiske virksomheder. Og igen i år kom investeringsteamet hjem med inspiration og input – fx mødte vi flere mindre svenske virksomheder og blev klogere på deres forretningsmodel, vi blev bekræftet i en række af vores nuværende investeringer og blev også opmærksomme på elementer, vi skal holde øje med. Du kan læse teamts “trip notes” her.
Seminaret strækker sig over to dage, og i år deltog 80 nordiske børsnoterede virksomheder og flere end 300 analytikere og porteføljemanagere fra hele verden.
Seminaret har visse ligheder med en musikfestival med 4 forskellige ”scener”, hvor man som deltager selv kan vælge, hvilke ledende medarbejdere fra de respektive børsnoterede virksomheder, man vil høre præsentere deres virksomhed. Selve præsentationen varer ca. 40 minutter, og de sidste 10 minutter er der mulighed for at stille spørgsmål til ledelsen. I&T deltog i år i gruppemøder med 25 børsnoterede selskaber og afholdte 1-1-møder med fire udvalgte virksomheder: ÅF, Securitas, Inwido og Ahlsell.
For investeringsteamet i I&T er seminaret brugbart og givende på forskellige måder.
Virksomhedspræsentationer giver indblik
Vi benytter lejligheden og deltager i møder med virksomheder, vi allerede er investeret i. Vi holder øje med, om virksomheden stadig fokuserer på de delmål og den strategi, som underbygger vores investeringscase. Og vi spørger derfor aktivt ind til udviklingen på møderne. Det kunne fx være virksomheder som Ahlsell og AAK.
Samtidig deltager vi i møder med virksomheder, vi har kendskab til, men hvor vi på nuværende tidspunkt ikke er investeret. Et eksempel er Securitas. Her bidrager virksomhedens ”optræden” til at afklare, hvilke ting vi skal holde øje med i casen, samtidig med at vi får viden, som kan bruges, hvis aktien en dag ud fra vores analyse er prissat fornuftigt. På den måde har vi forberedt os og kan købe aktien med kort varsel.
Derudover deltager vi i møder med virksomheder, der er i samme branche som virksomheder, vi allerede er investeret i. Det hjælper os med at sammenligne virksomhederne på tværs af en sektor og opdage, om der er strukturelle forandringer inden for den branche, hvor virksomhederne befinder sig.
Endelig deltager vi i gruppemøder med virksomheder, vi ikke har kendskab til med henblik på idégenerering til potentielle nye investeringer.
”Backstage” – eller 1-1-møder
Udover de generelle gruppepræsentationer er der mulighed for at komme “backstage” med ledelsen for udvalgte virksomheder på egen hånd. Vi forsøger at deltage i minimum tre af disse 1-1-møder for at komme et spadestik dybere i forhold til både virksomheden, men mindst lige så vigtigt hvem der driver virksomheden, og om ledelsen er i samme båd som aktionærerne.
Hos I&T har vi en anden tilgang til møderne end mange andre investorer. Generelt stiller vi spørgsmål til den langsigtede strategi og udvikling af virksomheden. Vores langsigtede tilgang bliver af flere virksomhedsledere positivt bemærket, fordi den er forskellig fra vores konkurrenters mere kortsigtede fokus, der måske ikke strækker sig længere end næste kvartalsregnskab.
Programmet bød på ”nye kunstnere”
Et interessant aspekt ved at deltage på seminaret er at se på den generelle sammensætning af ”optrædende” virksomheder. Vi observerede, at der i år var flere mindre it-virksomheder som deltagere. Disse virksomheder er aktive inden for ”internet of things”, hvor de udvikler app’s og yder konsulentbistand til virksomheder, der gerne vil med på den teknologiske bølge. Potentialet for disse virksomheder er spændende men svært at kvantificere, og samtidig er mange af den type virksomheder dyrt prissat. Men efter vi har hørt virksomhedspræsentationerne, er vi nu i stand til at holde øje med dem og deres udvikling.
Vi observerede samtidig et stigende antal deltagere på årets seminar, og specielt flere deltagende fra UK og USA, sammenlignet med de to foregående år. Tendensen er ikke overraskende, hvis man tager nordiske virksomheders historiske performance samt fremtidsudsigter i betragtning.
Flere gode ”koncertoplevelser”
Konklusionen på dette års seminar er, at vi dels fandt nogle nye investeringsemner, som vi overvejer at investere i. Samtidig blev vi opmærksomme på nogle områder i eksisterende investeringer, som vi skal holde øje med – og vi blev heldigvis også bekræftet i en række eksisterende investeringer. Vi arbejder videre med de mange indtryk og vil implementere eventuelle ændringer i porteføljerne, når vi mener, tidspunktet er rigtigt. Og vi har allerede sat kryds i kalenderen til næste års seminar.
Bemærk: Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af de nævnte værdipapirer. Vores porteføljemanager bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler hans personlige synspunkter. I I&T har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i I&T, der har dispositioner i de værdipapirer, der nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer.