Det amerikanske valg er afgjort med Donald Trump som den klare vinder. Ikke mindst fordi det nu ligner et såkaldt Republican sweep, hvor det Republikanske parti får magten i både Det Hvide Hus, Senatet og Repræsentanternes Hus. Dermed vil der være frit spil for Donald Trump og hans stab, hvilket allerede har fået markederne til at reagere.
Det amerikanske marked reagerede kraftigt på selve valgdagen ved at sende aktiemarkederne op. Det gælder i særdeleshed aktier inden for finans, industri, bilproduktion og generelt mindre selskaber, da investorerne håber, at han vil føre sin America first-politik ud i livet med selskabsskattelettelser og handelstariffer, som vil tilgodese amerikanske virksomheder. Der er samtidig åbenlyse tabere af valget, bl.a. investeringer i grøn teknologi, som allerede på valgdagen blev ramt hårdt kursmæssigt med udsigter til, at Trump vil trække noget af støtten tilbage fra Bidens Inflation Reduction Act.
I Investering & Tryghed er vi fortsat positive på de nordiske markeder og de enkelte selskabers konkurrenceevne i en global kontekst trods det politiske udfaldsrum. Vores nordiske eksponering er samtidig ikke eksponeret til risikofaktorer som på det amerikanske marked, hvor prissætningen og markedskoncentrationen er historisk høj.
Det er vigtigt at huske på, at markedet reagerer på antagelser om, hvad Trump kommer til at indføre, fordi der ikke er noget faktuelt på plads endnu. Måske det mere er retorik og valgkamp, end det er reel politik? Meget kan komme til at ændre sig, og som investor er det vigtigt at forberede sig på en periode med større markedsudsving, mens Trump med sine udtalelser sandsynligvis vil påvirke markedet, ligesom han gjorde i sin første periode i Det Hvide Hus. Allerede nu har Trump ført valgkampagne med tiltag, som er svære at forbinde med hans valgløfter, som eksempelvis helt at ville sætte en stopper for inflationen.
”I will end inflation,” har det flere gange lydt fra Trump i løbet af valgkampen, men det er et udsagn, som er svært foreneligt med den politik, som han har planlagt at føre. Indtil videre ved vi, at han vil indføre tariffer på importerede varer, lette selskabsskatten til 15% finansieret med offentlig gæld og reducere arbejdsudbuddet ved en mere restriktiv immigrationspolitik. I vores optik er alle disse tiltag inflationsskabende, mere end de er vækstorienterede. Alene handelstarifferne vil ifølge Goldman Sachs øge den amerikanske inflation med 1,1%. Trumps valgløfte virker som varm luft men har ikke desto mindre været en instrumental faktor i valgsejren.
Markedet har da også allerede trodset Trumps agenda ved at sende de lange amerikanske renter op sammen med de langsigtede amerikanske inflationsforventninger. Dette har samtidig trukket kursen på amerikanske dollars op over for euroen, selvom Trump i øvrigt tidligere har udtrykt et ønske om en svagere dollar for at øge amerikanske virksomheders konkurrencedygtighed.
For ”Drill baby, drill” har Trump også sagt gentagne gange med henvisning til, at han er stor tilhænger af olieindustrien. Han har i forlængelse lovet, at oliepriserne bliver halveret. Dette i sig selv ville naturligvis hjælpe med at sænke det generelle prisniveau, men er det nu også muligt? Det korte svar er nej. Olieprisen bliver i højere grad styret af udbud og efterspørgsel, og hvis han vil indføre sanktioner mod store olieproducenter som Iran og Venezuela, må effekten på olieprisen forventes at være modsat.
Naturligvis skal man som investor skal forholde sig til, at en karakter som Donald Trump indtager verdens mest magtfulde embede. Derfor er kortsigtede markedsreaktioner, som vi så omkring valgdagen, forventelige – men historisk set har markedet ikke skelnet mellem Demokratiske og Republikanske præsidenter. På længere sigt vil markedet sortere støjen fra og i stedet fokusere på de fundamentale faktorer såsom virksomhedernes indtjening, økonomisk vækst, inflation og pengepolitik.
Dog er det åbenlyst, at Trumps tiltag vil have konsekvenser for nogle af disse grundlæggende drivkræfter for de finansielle markeder, hvis han vil indføre sin politik som lovet.
Man kan synes, hvad man vil, om Trump, men det bliver helt sikkert en interessant fire-årig periode, vi står overfor. Samtidig bliver den måske også mere fredelig, fordi han jo bl.a. har lovet at stoppe krigen i Ukraine inden for de første 24 timer. Men lad os nu se…
DISCLAIMER
Bemærk: Investering er forbundet med risiko, og vi anbefaler, at du taler med en rådgiver, inden du investerer. Historiske og forventede afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Ovenstående er ikke en anbefaling om køb eller salg af evt. nævnte værdipapirer. Vores investeringsanvarlige bekræfter, at holdningerne i nyhedsbrevet afspejler deres personlige synspunkter. I Investering & Tryghed har vi ingen interesse i at omsætte værdipapirerne, og vi har udarbejdet interne regler for at forebygge og undgå interessekonflikter ved investering i de nævnte selskaber. Der kan være medarbejdere i Investering & Tryghed, der har dispositioner i de værdipapirer, der evt. nævnes i dette nyhedsbrev. Læs i øvrigt vores generelle disclaimer og vores politik for behandling af personoplysninger.
© Fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed A/S – CVR-nr. 19752305